Bilgi ve Belge Yönetimi Hizmetinin Tanımları
Her meslek grubunda bulunan insanların ortak dil kullanabiliyor oluşu, o meslek grubundaki işleri kolaylaştırır. Dolayısıyla hem meslekte ilerleme kaydedebilme, hem de ihtiyaçlara karşılık verebilme anlamında mesleki terminolojiye hakim olmak büyük önem taşır. Arşivciliğe ait sahip olduğumuz kelimelerin anlamaları sizlere işimizin mantığını ve önemini anlamanızda kolaylık sağlayacaktır.
Arşiv
Kurum ve kuruluşlarında yapılan iş ve işlemler, haberleşmeler ile gerçek veya tüzel kişilerin gördükleri hizmetler neticesinde oluşan belgelerin saklandığı yerlerdir.
Arşiv Belgesi
Son işlem tarihi üzerinden yirmi yıl geçmiş veya on beş yıl geçtikten sonra kesin sonuca bağlanmış bulunan ve günlük iş akışı içinde işlevi bulunmayan, varsa tâbi olduğu diğer mevzuatlar ile saklama planlarındaki saklama sürelerini tamamlayan, üretim biçimleri, donanım ortamları ne şekilde olursa olsun geleceğe, tarihi, siyasi, sosyal, kültürel, hukuki, idari, askeri, iktisadi, dini, ilmi, edebi, estetik, biyografik, jeolojik ve teknik herhangi bir değer olarak intikal etmesi gereken ve bir bilgiyi içeren yazılmış, çizilmiş, resmedilmiş, görüntülü, sesli veya elektronik ortamlarda üretilmiş belgelerdir.
Arşivlik Belge
Süre bakımından arşiv belgesi vasfını kazanmayan veya bu süreyi doldurmasına rağmen güncelliğini kaybetmeyen, hizmetin yürütülmesi açısından işlevi olan belgelerdir.
Ayıklama
Cari işlemleri devresinde bir değere sahip olduğu hâlde hukuki değerini ve delil olma özelliğini kaybetmiş, gelecekte herhangi bir nedenle kullanılmasına ve saklanmasına gerek görülmeyen her türlü belgenin saptanması ile ileride arşiv belgesi vasfı kazanacak olan arşivlik belgelerin tespiti işlemidir.
Belge
Gerek kamu gerek özel kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin iş ve işlemleri neticesinde oluşan, üretim biçimleri ve donanım ortamları ne şekilde olursa olsun bir bilgiyi içeren yazılmış, çizilmiş, resmedilmiş, görüntülü, sesli veya elektronik kayıtlardır.
Belge Hiyerarşisi
Belgenin ait olduğu kurum, birim, klasör, dosya ile belge bileşenlerinin genelden özele doğru bütününü tanımlar.
Belge Yöneticisi
Belgelerin dosyalanması, saklanması, ayıklanması, tasfiyesi, hizmete sunulması ve transfer işlemlerini kurumu veya birimi adına yöneten kişiye denir.
Belge Yönetimi
Belgelerin; üretilme süreçlerinden geçerli olmak üzere, belirlenen ölçütler çerçevesinde değerlendirilmesi, düzenlenmesi, ayıklanması ve hizmete sunulması faaliyetlerinin tümüne denir.
Birim Arşivi
Kurum ve kuruluşlarda yapılan iş ve işlemler, haberleşmeler ile gerçek veya tüzel kişilerin gördükleri hizmetler neticesinde oluşan, güncelliğini kaybetmemiş ve günlük iş akışı içinde aktif bir biçimde kullanılan belgelerin ilgili birimlerce belirli bir süre saklandığı arşive denir.
Değerlendirme
Kurum yetkilileri, belge yöneticileri ve/veya arşivcilerin; belgelerin idari, yasal, mali ve oluşturulma süreçlerindeki çeşitli durumları dikkate alarak belgeler hakkında karar vermeleridir.
Dijitalleştirme
Kâğıt ortamındaki belgelerin; tarayıcı, kamera veya başka cihazlar kullanılarak sayısal ortama aktarılmasıdır.
Dosya Kodu
Belgenin hangi dosya ile ilişkili olduğunu veya işlemi biten belgenin hangi dosya/klasöre konulacağını gösteren alfabetik, sayısal, alfa-nümerik tanımlamaya denir.
Dosya Planı
Belgelerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi, yönetilebilmesi, depolanabilmesi ve erişimi için hazırlanan; genellikle alfabetik, sayısal, alfa-nümerik ve benzeri simge türlerine göre adlandırılan sınıflandırmalardır.
Dosyalama
Belgenin kaydedilmesi, işleme alınması ve gerektiğinde tekrar başvurulmak üzere belli bir düzen içinde saklanması işlemidir.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi
İdarelerin faaliyetlerini yerine getirirken oluşturdukları her türlü dokümantasyonun içerisinden idari faaliyetlerin delili olabilecek belgeleri ayıklayarak bunların içerik, üst veri, format ve ilişkisel özelliklerini koruyan; ait olduğu fonksiyon veya işlem için delil teşkil eden belgelerin aidiyet zinciri içerisindeki yönetimini elektronik ortamda sağlayan sisteme denir.
İmha
İleride kullanılmasına ve saklanmasına gerek görülmeyen, arşiv belgesi veya arşivlik belge dışında kalan, hukuki kıymetini ve bir delil olma vasfını kaybetmiş belgelerin yok edilmesi işlemidir.
Kurum Arşivi
Yükümlülerin merkez teşkilatlarında yer alan, belgelerin birim arşivlerine ve merkezi arşivlere nazaran daha uzun süreli saklandığı arşivlere denir.
Merkezî Arşiv
Yükümlülerin merkez teşkilatı dışında taşra, bölge, yurt dışı ve benzeri yerlerde oluşturulan ve belgelerin birim arşivlerine nazaran daha uzun süreli saklandığı arşivlerdir.
Özel Arşivler
Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’te belirtilen özelliklere sahip olup da, yükümlüler dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerin elinde bulunan belgelerin meydana getirdiği arşivlerdir.
Saklama Planı
Belgelerin ne kadar süre ile saklanacaklarını ve bu süreler sonunda hangi işleme tâbi tutulacaklarını gösteren değerlendirmeleri kapsar.
Saklanmasına Gerek Görülmeyen Belge
Cari işlemleri devresinde bir değere sahip olduğu hâlde, ileride kullanılmasına gerek görülmeyen, arşiv belgesi ile arşivlik belge dışında kalan, hukuki kıymetini ve bir delil olma vasfını kaybetmiş belgelerdir.
Standart Dosya Planı
Kurumsal işlemler ve bu işlemler sonucunda oluşturulan veya alınan belgelerin üretim yerleri ile olan ilişkisi belirtilerek konu veya fonksiyon esasına göre dosyalanmasını sağlamak amacıyla geliştirilen sınıflama şemasıdır.
Tasnif
Arşivciliğin temel ilke ve teknikleri uygulanarak arşiv belgelerinin düzenlenmesi çalışmalarıdır.
Üst Veri
Belgeyi tanımlayan veya herhangi bir özelliğini belirten unsurların her birine verilen adlandırmalardır.